وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

به گزارش پایگاه خبری وب دا آذربایجان غربی

ارومیه/استفاده از افزودنی های شیمیایی در تهیه مواد غذایی ممنوع است

این مطلب را معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان عنوان کرد .

دکتر رسول انتظار مهدی معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در گفتگو با پایگاه خبری وب دا گفت : مطابق ماده  13  قانون مواد خوردنی آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی ، بازرسان بهداشت محیط مراکز بهداشت شهرستان موظفند بر وضعیت بهداشتی اماکن - مراکز و مواد غذایی عرضه شده  موضوع این ماده نظارت و متخلّفین از مقرارت بهداشتی را با ذکر موارد تخلّف پیگیری نمایند .

وی افزود: عرضه مواد غذایی به طور فزاینده ای در حال جهانی شدن است و این امر نیازمند توجه بیش از پیش به سیستم ایمنی مواد غذایی است. ايمني غذا يعني اطمينان از اين كه غذا در طي كليه مراحل و عمليات توليد، فرآوري، توزيع، ذخيره سازي تا مصرف، عاري از هرگونه مواد مخاطره آميز فيزيكي، شيميايي و ميكروبي باشد كه مصرف آن سلامت مصرف كننده را به خطر مي اندازد.

معاون بهداشتی دانشگاه ، عوامل فیزیکی (ساختمان و ابزار کار) ، عوامل کاربردی (عملی) ، عوامل فردی (بهداشت فردی و آموزش) ، عوامل شیمیایی ( رنگ دهنده های غیر مجاز ) و افزودنی ها غیر مجاز را از عوامل موثرو مهم در بهداشت وایمنی مواد غذایی عنوان کرد .

وی اظهارداشت : در سطح استان بیش از  33000 مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی وجود دارد، از این تعداد 31درصد مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی دارای رتبه بندی  حساس میباشد(3900 واحد از گروه رستوران، 1530واحد از گروه قنادی و 4810 واحد گروه نانوایی) و نیازمند توجه جدی همکاران بازرسان و مراکز بهداشت شهرستان هستند.

دکتر انتظار مهدی ضمن تاکید بر اهمیت نظام مراقبت آزمایشگاهی مواد غذایی عرضه شده در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی گفت: از نیمه دوم سال 1394، حوزه معاونت امور بهداشتی دانشگاه نسبت به برنامه ریزی راه اندازی  " نظام مراقبت آزمایشگاهی مواد غذایی در سطح عرضه " با هدف حفظ و ارتقای سلامت جامعه و یافتن راهکارهای مناسب کنترلی مواد غذایی اقدام نمود.  

وی این اجرای این طرح ابتکاری را درراستای تصمیم سازی- تصمیم گیری مبتنی بر شواهد مدیران و برنامه ریزان بسیار مهم ارزیابی کرد و ایجاد اجماع در بین اعضای کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، حمایت های گسترده و پیگیری های انجام گرفته را از نتایج اجرای این طرح ذکر نمود که منجر به اتخاذ تصمیمات مهم و شفاف درراستای ایمنی غذایی در سطح استان گردید.

وی به تهیه ابزارهای سنجشی/نمونه برداری از سطح عرضه اشاره کرده و اظهار داشت : یک سال قبل از اقدام وزارتی، با حمایتهای ارزنده ریاست دانشگاه ، برای اولین بار  دستگاه سنجش کیفیت روغن سرخ کردنی خریداری و در اختیار بازرسان بهداشت محیط قرار گرفت و از سال 1396 دستگاه های سنجشی/نمونه برداری  به شرح زیر

سنجش کیفیت روغن سرخ کردنی 50 دستگاه    

سنجش بار میکروبی سطوح  44 دستگاه

شوری سنج   250   دستگاه

اندازه گیری PH مواد غذایی   165 دستگاه

رطوبت سنج  17 دستگاه

دماسنج نفوذی  لیزری    319 دستگاه

پس از دریافت از وزارت متبوع در اختیار شهرستانها قرار گرفت، که در سنجش عوامل تاثیر گذار بر سلامت مواد غذایی بسیار موثر بوده اند، بطوری که در طی سالهای 1395 و 1396 تعداد 5523 مورد سنجش کیفیت روغنهای سرخ کردنی انجام گرفت که منجر به معدوم سازی بیش 8700 لیتر روغن غیر بهداشتی در سطح عرضه مواد غذایی شد و همچنین در طی این مدت 3129 مورد سنجش آلودگی میکروبی سطوح بعمل آمد .

دکتر انتظار مهدی در ادامه به خطرات سلامتی استفاده از رنگهای غیر مجاز در مواد غذایی اشاره کرده و افزود:  رنگ‌های غیرمجاز، رنگ‌هایی با منشا شیمیایی/نامعلوم می باشند. این رنگ‌های غیرمجاز، مصرف غذایی ندارند. مثل صفار الزعفران و سنگ زعفران و ... که برخی فروشنده‌ها و شیرینی‌پزی‌ها به صورت غیرمجاز در تهیه مواد غذائی از این رنگ ها استفاده می‌کنند. متاسفانه این رنگ های غیرمجاز به مصارف خانگی نیز می رسد و بدلیل عدم آگاهی از مضرات آنها و غیربهداشتی بودن رنگ‌ها، خریداران با اعتماد به فروشنده، رنگ‌هایی که ناخالصی‌های زیادی دارند و بسیار برای سلامتی مضر هستند به سفره غذایی خانواده ها راه می‌یابند.

وی ضمن اشاره به آسیب‌های مصرف رنگ های غیرمجاز خوراکی گفت:  استفاده از مواد غذایی غیر‌خوراکی برخلاف مقررات بهداشتی میباشد و این رنگ های صناعی در دراز مدت اثرات منفی برروی سلامتی داشته و اکثر آنها پتانسیل ایجاد سرطانهای مختلف را نیز دارند .

معاون بهداشتی دانشگاه تصریح کرد : ولی بدلیل تقاضا و تنوع طلبی مشتری ، عدم آگاهی متصدی و مصرف کننده از تبعات سلامتی این مواد ، وجود رقابت و سود جویی باعث گسترش استفاده از این مواد در صنوف بویژه قنادی وسایر مواد غذایی(جوجه کبابی زعفرانی غیربسته بندی و پلو زعفرانی) شده است.

دکتر انتظار مهدی در ادامه مشکلات مدیریت بازرسی مواد غذایی در سطح عرضه  را

1- محدودیت های فرآیند نمونه برداری

2- تعدد واحد های عرضه مواد غذایی و شیرینیجات 

3-طولانی بودن زمان انجام آزمایشات(میانگین 20 روز کاری) 

4-طولانی بودن فرآیند دادرسی واحد های متخلف در محاکم

5- عدم باز دارندگی جرایم

برشمرد و بر اهمیت اطلاع رسانی همگانی و اقدامات سلبی بدلیل عدم موفقیت در اقدامات ایجابی در طی سالهای گذشته  تاکید نمود.

رییس مرکز بهداشت استان همچنین گفت : آخرین جلسه هماهنگی اعمال ممنوعیت کاربرد افزودنی های غیر مجاز در تهیه  مواد غذایی موضوع مصوبه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، 24اردیبهشت ماه 1397 با حضور نمایندگان تام الاختیار ارگانهای ذیربط در محل سالن کنفرانس معاونت امور بهداشتی استان تشکیل گردید و بعد از ارائه گزارش آنالیز و تحلیل نتایج نمونه برداری مواد غذایی و همچنین استماع نظرات  مدعوین و بحث و تبادل نظر پیرامون موضوع ، مقرر گردید :

- با توجه به هماهنگی ها و حمایت طلبی های انجام گرفته مصوبات کارگروه شامل ممنوعیت عرضه سالاد غیربسته بندی و پلو زعفرانی و سایر افزودنی ها در محصولات قنادی   از اول تیرماه در سطح استان عملیاتی گردد

- نحوه تفکیک و صدور مجوز قانونی  تهیه و توزیع مواد غذایی (رستوران) به  تالارها توسط اتحادیه رستوران داران و  اتاق اصناف  در دستور کار جدی قرار گرفته و روند اعمال مقررات شفاف سازی شود.

-  اکیپ های مشترک بازرسی صنعت ، معدن و تجارت، دامپزشکی، اتحادیه صنفی و مرکز بهداشت شهرستان  در جهت ایجاد هم افزایی و ارتقاء سطح کمی و کیفی کنترل مواد غذایی تشکیل  و به بازرسی های مشترک از واحد های صنفی قنادی و رستوران اقدام نمایند.

- برنامه های آموزشی در خصوص رعایت اصول بهداشت مواد غذایی و فرآوری مواد غذایی  از طریق رسانه های جمعی به خصوص صدا وسیما ی مرکز استان ومهاباددرطول سال بخصوص  با استفاده از ظرفیت های کارشناسان مربوطه ، تهیه و پخش گردد.

- از ظرفیت های سازمانهای مردم نهاد در جهت آگاه سازی و تبدیل آن به یک مطالبه عمومی اقدام گردد.

- اتحادیه قنادان و رستوران داران  به اعضای زیر مجموعه خود ، اطلاع رسانی جامع  در خصوص ممنوعیت استفاده از رنگ در تهیه و فرآوری مواد غذایی اقدام نمایند.

- تشکیل مجموعه ای ذیل مجمع امور صنفی یا اتحادیه قنادان جهت تهیه و تامین ملزومات و مواد افزودنی مجاز بصورت متمرکز با قابلیت نظارت موثر توسط مراکز بهداشت شهرستان امکان سنجی شده و نتیجه بررسی ها جهت طرح در کارگروه به حوزه معاونت امور بهداشتی اعلام گردد.

- متخلفین از موازین بهداشتی و صنفی همزمان و  بصورت مشترک به محاکم قضایی جهت اعمال جرایم دوگانه ارجاع شوند.

- همکاران معاونت غذا و داروی دانشگاه نظارت های عالیه جدی بر کارگاههای تهیه سالاد بسته بندی شده اعمال نمایند.

- به منظور تسریع در انجام اقدامات قانونی در خصوص مواد غذایی که از طرف آزمایشگاه معاونت غذا و دارو ،غیر قابل مصرف اعلام شده، زمان اعلام نتایج آزمایشگاه به حداقل زمان ممکن کاهش یابد.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در پایان بر اهمیت آموزش و اطلاع رسانی تاکید کرده و گفت : آموزش مردم در خصوص مضرات استفاده از افزودنی های غیر مجاز بخصوص رنگ های غیر مجاز و تبدیل آن به یک مطالبه عمومی برای جلوگیری از تضییع حقوق شهروندی و استفاده از ظرفیت های اطلاع رسانی اعم از رسانه ملی ، رسانه های مکتوب و فضای مجازی در خصوص آموزش و فرهنگ سازی در عدم استفاده از مواد غذائی غیر بهداشتی و دوره گردی در حفظ و ارتقای سلامت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است .

نسخه چاپي ارسال به دوست

يکشنبه ٢٧ خرداد ١٣٩٧ - ١٣:٠٧ / شماره خبر: ١٧٧٨٢٣ / تعداد نمايش: 111

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج